Nyt soi: The XX - Basic Space

Olen viettänyt tänään aivan ihanan päivän 1800- ja 1900-luvun venäläisten taiteilijoiden parissa. Meidän piti mennä Veeran kanssa elokuviin (päivänäytökset ovat parhautta, lähes täysin tyhjät salit eikä ikinä ainuttakaan popcorn-natsia) mutta siellä ei mennyt mitään, mikä olisi kiinnostanut molempia ja mitä jompikumpi ei olisi jo nähnyt. Näin veeran jokatapauksessa yhdeltä Herttoniemessä, mistä Veera jatkoi Hassut hurjat hirviöt-elokuvaan ja minä tennispalatsin Kauneuden pauloissa-näyttelyyn. Ensimmäistä kertaa muuten multa kysyttiin  ikää ostaessani lastenlippua näyttlyyn -haa. Minä pidin eniten - kuinkas muutenkaan - uusklassistisesta huoneesta. Venäläiset olivat Antiikin teoksensa lukeneet.  Tässä kuvassa ei suinkaan ole Jeesus opetuslapsineen, vaan Pythagoralaisen filosofikoulukunnan jäseniä tervehtimässä aamuaurinkoa:

Venäläisillä tuntuu olevan äärimmäisen hienostunut ja lähes näkymättömissä oleva itseironian ja mustan huumorin taju - tämän voi todeta lukemalla Dostojevskiä. En minä oikeasti mitään venäläisistä tiedä, varsinkaan nykyajan venäläisistä, mutta siltä minusta vaan tuntuu. Näyttelyissäkin kaikkein melankolisimmat aiheet saivat minut hymyilemään, niissä oli pinnan alla jotain samaa kuin kaikkein parhaissa vitseissä, joissa on jotain niin totta että se vetää melkein vakavaksi.

Vietettyäni ihanan kaksi ja puolituntisen venäläisistä nauttien lähdin Kluuvin Robert's Coffeeseen juomaan kahvin ja syömään cookien.  Veera ehti sillävälin lähtemään kotiin omaan myyrämäiseen tapaansa ja tapaaminen siirtyi huomiseen koska vevven äiti ei tykkää kun ramppaan siellä kokoajan (luulisi sen jo tottuneen, sentään käynyt siellä vähintään kerran kuussa jo 7 vuotta :D). Nyt siis kotona vieläkin siinä ihanassa sielun ja ruumiin tasapainossa, mihin taidenäyttelyssä tai hyvässä elokuvassa käyminen minut aina jättää muutamaksi tunniksi. Se on vähän kuin tulisi uskoon väliaikaisesti mutta ilman mitään korkeamman voiman vaikutusta. Että kyllä minusta vielä sellainen kunnon pikkurilli pystyssä kulkeva kulttuurikusipää saadaan - odottakaas vaan.

Helsinki on muuten aivan uskomattoman ihana kaupunki.